Eilen Mikkelissä oli kylien kehittäjien seminaari. Vastoin tavoilleni en mennyt. Viime vuodet ovat opettaneet aika rankasti, että kunnallinen päätöksentekokoneisto jyrää kylien innovatiivisimmat kokeilut jo alkuesittelyn aikana.

Pääministeri Matti Vanhasen puolueella on paljon valtaa kunnissa. Sitä ei kuitenkaan käytetä kokeiluihin. Keskustalaisten perusajatus tuntuukin olevan, että "jos antaa yhdelle, ovat kaikki vaatimassa samaa". Niinpä on ollut turvallista viime vuodet myöntää rahoja kylien ns. yhteisöllisille kotahankkeille eli kylissä on tehty kotia (lue: kotarakennelmia), joille on sitten kokoonnuttu käristämään makkaraa ja tapaamaan toisia. Ihan hyvä, mutta ei sillä kehityksen suuntaa mihinkään muuteta. Sitä paitsi kodan rakentaminen - jollei se nyt ihan juhlakäyttöön tule - on ollut hirviseurojen ja muidenkin voimille sopivaa toteutettavaa ihan jo ennen EU:n rahojen jakoja.

Vanhasen vaalikirja oli pakko lukea viime vuonna, että puolueneutraalikin ihminen ymmärtäisi vähän kepulaisten värittömältä näyttävää tasapäistävää politiikkaa. Ja sieltähän se vastaus tulikin. Kaikella kunnioituksella, mutta Vanhanen nähttää uskovan oikeasti, että kunnallinen demokratia pelittää tässä maassa. Hän kehottaa kertomaan hyvistä ideoista omille valtuutetuille ja niin se sitten lähtevät rullaamaan. Käytännössä pikkukunnissa juuri kepulaiset eivät ehdi toteuttamaan yhtään mitään, kun on niin kiire puukottaa muita tai väistellä omien puukkoja.

Eilisessä seminaarissa oli tähtiesiintyjänä Eino Uusitalo, MMM:n vanha figuuri kylätoiminnalle. Sama mies, jolla olisi ollut mahdollisuus lanseerata tähän maahan muun muassa uudentyyppisiä maaseutuasumisen mallialueita. Vaan kuinkas kävikään? Valmistellut päätökset vesitettiin ja mihin häntäpään rahoja sitten menikään, ei ainakaan kylätason asumiskokeiluihin... Ettei vain pitäisi paikkaansa jälleen kerran kepulainen ajattelu, että jos yhdelle antaa, niin nehän ovat sitten kaikki vaalimassa samaa.

Sillä ajatusmallilla pysyy alempi tieverkko aina mäskänä ja kyläkouluja menee takuuvarmasti edelleen lisää kiinni ("kun meiltäkin laitettiin, niin miksi noilla saisi olla")

Eilen jälleen oli ollut liturgiana se, että kylissä on tahtotilaa ottaa palvelutuotantoa harteilleen. Kysynkin vain, että millähän työkaluilla kunnallinen demokratia pikkukunnissa pystyy näistä päätöksiä vääntämään, vaikka kokeilunhaluisia, kehittyviä kyliä olisi kuinka?

Entäpä jos MMM jo vihdoin edes vähän tuulettaisi kylätoiminnan ylintä imagoa ja vaihtaisi innovatiivisia voimia kärkeen. Sellaisia, jotka ymmärtävät, että on oltava kokeiluja eri puolilla maata, jotta niistä voivat kaikki sitten kehittää itselleen sopivia malleja.