Viikonloppuna alkoi huvittaa juorulehtien uutistappioiden kierre. Tänä aamuna iltapäivälehdet kertoivat verkkosivuillaan virolaiskollegoiden juttua lainaten, kuka Virpi Kuitusen uusi miesystävä on. Viikonloppuna "paljastui" juorutoimittajille myös, että Marko Ahtisaari oli ehtinyt naimisiin jo joskus kesällä. Ja kun Niinistökin ehti seurustella pari vuotta kaikessa rauhassa, niin onkohan yksityisyys palaamassa kunniaan.

Toisaalta tässä voi nähdä myös merkkejä uutishankinnan yleisestä köyhtymisestä. Jos uutisjahti on sitä, että seurataan kotimaisten kilpailijoiden verkkosivustoja, lainaillaan naistenlehtien henkilöjutuista skuuppiaineksia ja haastatellaan periferiaosasto yleensä puhelimella, niin kaukana ollaan aidosta uutishankinnasta tai ihmisten joukossa näkymisestä. Ennen oli aikaa toimituksen väellä jalkautua kuulostelemaan, mitä maakunnissakin tapahtuu.

Muutama vuosi sitten kuulin tosi tarinan yhden tv-kanavan uutishankinnasta. Koska ei ollut varaa kirjeenvaihtajiin tai free-toimittajien käyttöön, käytännöksi vakiintui laittaa asialle tv-kuvaaja. Hän sitten pisti kameransa jalustalle, soitti toimitukseen ja sieltä sitten välitettiin kännykällä haastateltavan korvaan kysymyksiä kuvaajan kuvatessa. No tämäkin on toki paljon parempi kuvio kuin se, ettei näytetä pizzakolmion ulkopuolelta mitään.

Uudenlaista perspektiiviä kotomaan painopisteisiin tuo, kun katselee saamenkielisiä uutisia (Oddasat TV2) ja näyttääpä karttapainotuskin ihan tuoreelta sääkartasta puhumattakaan.

Ja mikä estää olemasta itsekin aktiivinen ja vinkkailemasta aiheita toimituksille. Kunhan pitää yleisen kiinnostavuuden takaraivossaan, eikä riko tekijänoikeuksia eikä kenenkään yksityisyyttä.