Olipa kerran pikkukaupunki, jonka TE-hallinnolla oli oma lehti, jota teki paikallinen demarileirin julkaisu. TEMin organisaatiomyllerryksessä pikkulehti kuopattiin ja tilalle päätettiin tehdä liite, joka jaeltaisiin jatkossa valtakunnallisen lehden sisällä.

Tarjouspyynnöissä haluttiin hintaa per sivu. Siis miettimättä, missä laajan maakunnan osassa haastattelut tehtäisiint tai kuvat otettaisin. Ja taitto samaan pakettiin, jos mahdollista.

Kilpailussa maakuntalehden firma tuli kolmanneksi, demarileirin lehti kakkoseksi ja kaupungin tiedotuspäällikkö firmoineen ykköseksi. Kolmas olisi tehnyt työn kolme kertaa kalliimmalla kuin homman voittanut.

No, paras voittakoon ja pulinat pois? Vai pitäisikö miettiä vähän tällaisiakin asioita:

- kuinka vapaata on kilpailu, kun sitä tehdään virkapalkan suojista käsin, eikä tarjouksella ole mitään reaalista kiinnekohtaa alalla vallitsevaan palkkiotasoon?

- tiedotuspäälliköllä ei ole sivutoimilupaa, koska paikalliset poliitikot eivät pidä sellaista tarpeellisena "tässä tapauksessa". Toki hän hoitaa myös muiden yhteisöjen tiedotusta. Ahkera ihminen? Toki, mutta toukokuun aikana oli kaupungin sivuilla julkaistuja tiedotteita kertynyt YKSI kappale. Tarpeetonta varmaankaan mainita, ettei kyseinen virka myöskään koskaan ole ollut auki.

- kuka edes naljailee pikkukaupungissa tämäntyyppisistä ketjuista, kun osallisina ovat kaikki kaksi varteenotettavaa printtimediaa? Tuleeko leima, että hävinneet siinä vain rutkuttavat, kun eivät osaa hinnoitella?

- kun tiedotuspäällikkö muissa yhteyksissä kuitenkin on myös ostajan roolissa ja tietää paikallisten tarjoajien hintatason niin eikö mistään löydy paragrafia, jonka mukaan hän voisi olla edes hivenen jäävi osallistumaan tällaisiin kilpailutuksiin?

- entäpä jos tiedotuspäällikön tehtävät yksityistettäisiin? Sillä toukokuisen yhden tiedotteen kirjoittamistahdilla hän ei kovin korkealle palkkiotasolle kiipeäisi.

Asiakirjat ovat julkisia, joten eiköhän tässä voisi olla tutkivan tai edes hutkivan journalismin paikka niille, joilla siihen löytyy rahkeita ja julkaisukanavia.