Ennen muinoin kultaisella 80-luvulla kesätöitä oli. Työpaikat järjestivät haastattelupäiviä, joihin kaikki halukkaat voivat mennä. Tulijat myös pystyivät vähän kilpailuttamaan työnantajia eli keneltä saisi parasta palkkaa ja muita luontaisetuja. Lomakohteissa asuminen ja ruokakin sisältyivät kuvioihin eli kiinteitä kuluja ei juuri ollut kuin vapaapäivinä. Tuttuja olivat tilanteet, että työnhakija voi jäädä töihin saman tien. Homma toimi, eikä siinä tarvinut Kelaa huudella avuksi.

Nyt tilanne on toinen. Aktiivisimmat nuoret alkavat hakea kesätöitä jo joululta. Vastauksia ei välttämättä tule koskaan. Tai korkeintaan kesän kynnyksellä. Mutta niin kuin media julistaa, aktiivinen pitäisi olla ja liikkeellä mahdollisimman aikaisin. Entäpä jos ne aikaiset hautautuvat työpaikkojen hektisessä rytmissä pahnan pohjimmaisiksi, kun kesätyöläisten tarve kuitenkin valkenee lopullisesti vasta myöhemmin keväällä?

Entä sitten vastavalmistuneet. Jos et valmistu amiksesta vaan olet akateeminen ihminen, niin varaudupa puolen vuoden ilmaisorjapestiin jossakin julkishallinnon syövereissä. Tosin ymmärrät kai, että näistäkin paikoista kisataan verissä päin ja olet onnekas, jos pääset ilmaiseksi raatamaan muilta ylijääneitä, haastavia hommia kapasiteettisi ääripäillä olemattomalla työnohjauksella. Ja varaudu myös siihen, että jo varmaksi luvattuun paikkaan voikin kolmen kuukauden mittaisen hakuprosessin aikana ehtiä ilmaantua työhönottajille tutumpia uusia hakijoita ja paikka menee sivu suun. Kukaan ei ota vastuuta siitä, että olet joutunut varautumaan ajoissa orjaharjoitteluun hankkimalla asunnon toiselta paikkakunnalta ja investoimalla työvaatteisiin, sillä eihän opiskelijavetimissä virkamiestyöharjoittelussa voi olla vaan pitää olla casual business -tyyliä vähintäänkin.

Ehdottaisinkin, että ryhtykää nuoret lakkoon. Nyt teitä valitsevat töihin 80-luvun kultavuosina itse runsaita kesätyöpalkkoja vetäneet ihmiset, jotka kyllä ymmärtävät suoraa puhetta. Sanokaa joukolla, että ei meillä ole varaa olla ihan ilmaiseksi ja ei kai suomalainen julkishallinto voi edellyttää, että Kela maksaa kaikki harjoittelijat. Ja jos oikeasti haluatte juuri minut töihin, niin tehkää kilpailukykyinen tarjous, haluan säilyttää itsetuntoni ja olla ylpeä työstäni, aivan kuten te itse olitte 80-luvulla ollessanne tässä tilanteessa.

Järjestelmä on nyt niin vääristynyt, että löytyneekö mistään vastaavaa. Ilmaiset virkamiesharjoittelut pitäisi lopettaa lainvastaisena toimintana, ne vääristävät kilpailua, eikä ilmaisharjoittelija voi olla perheellinen tai ihminen, jonka on tultava toimeen palkallaan. Kela ryhtyköön uudistamaan järjestelmäänsä niin, ettei tällainen järjestelmän nuoria valmistuneita halveksiva käytäntö voi jatkua. Ja työnantajat, olkaa reiluja ja tehkää reiluja päätöksiä kesätyöntekijöistä ajoissa. Ottakaa mieluummin muutama ylimääräinen ja pistäkää vaikka joululahjarahabudjetista osa siihen.

Eettisesti toimiva yritys on sitä myös nuoriin ja vastavalmistuneisiin päin. Hyvä maine kantaa lopulta pidemmälle kuin ryvettynyt. Sosiaalisen median aikana hyväkin leviää nopeasti nuorten keskuudessa. Kokeilkaa edes.

Tämä on kansallinen häpeäpilkku kaikkineen.