Kävin siis ensimmäistä kertaa elämässäni oikeassa slummissa, päiväntasaajan eteläpuolella. Huippukauniin eurooppalaisesti rakennetun lomanviettoparatiisin leveän teollisuusaluevyöhykkeen jälkeen avautui ns. virallinen slummialue. Siellä oli jopa harkoista rakennettuja taloja, joiden takapihoilta näki jos älysi katsoa sukulaisten loppumattoman hökkeliviritelmän. Taloihin tuli vesi ja sähkö ja ne myös pelittivät, kunhan maksoi laskunsa. Täällä ihmiset ostivat valtiolta pienen maapalasensa eli oli omat luvat.

Mäen takana, näkymättömissä oli ns. epävirallinen slummi. Sinne oli kyhätty mitä kummallisimpia virityksiä. Toki voi sanoa, että ne edustavat perinteistä afrikkalaista lannasta ja savesta rakentamista. Kyllä joo, mutta kun ei ole kattoa pään päällä. Pääsin muutaman sinkkuäidin majaan sisälle. Ennätysmäisten sadejaksojen jälkeen sisäkattona roikkui epämääräisiä pullistuneita muovinriekaleita, joiden päällä oli vettyneitä ja homehtuneita sanomalehtiä.

Monilla näistä naisista oli useampia lapsia. Kävivät valkoisten ja mustien kotitalousapulaisina olemattomalla korvauksella eli alle 30 eurolla kuukaudessa. Kun 5 kg maissijauhoa maksoi slummikaupassa viitisen euroa, niin iltapuurokin on kortilla. Puhumattakaan, että olisi maksaa liki kymppi lapsen koulumaksua, siihen päälle koulupuku ja tarvikkeet.

Lapsia näillä kaikesta huolimatta upean näköisillä naisilla saattoi olla muutamia, isoillakin ikäeroilla. Isät olivat jatkaneet matkaa afrikkalaisittain, joten heistä ei lisätienestiä heltiä. Tai sitten tuberkuloosin sanottiin vieneen lasten vanhempia. Aidsista ei puhuta ääneen, vaikka nuoria ihmisiä kuolee paljon epämääräisiin syihin. Raskaana olevat äidit testataan, muuten sattumanvaraista.

Edelleen tässäkin maassa kansanuskontojen "poppamiehet" saarnaavat, että aids paranee, kun mies makaa neitsyen kanssa. Raiskaukset ja teiniraskaudet lisääntyvät tällä slummialueella.

Tässä maassa kondomeja jaetaan ilmaiseksi, ja luterilainen kirkko on vahvin. Epävirallisen slummin puolelle oman kirkkonsa oli rakentanut vain katolinen kirkko. Paavi kävi Afrikassa. Jos minä elän hyvin kaukana sinkkuäitien elämästä slummeissa, niin kyllä italialainen siirtotyöläissinkkumieskin elelee omassa todellisuudessaan.

Tässä maassa kaikista paikoista tursuaa aidsin vastaisesta työstä konkreettista mainontaa. Televisiossa julistetaan, että aids-vapaa sukupolvi voi olla totta ja sinä voit sen aloittaa. Kampanjan keulakuvana voisi varsin hyvin olla paavi. Muttei ihan nykyisellä retoriikalla.