Aivoja pitkään tutkinut neurologi Kiti Myller muistuttaa, että ihmisen aivot kasvavat 23-vuotiaaksi asti. Niitä pitäisi muistaa riittävällä levolla ja sopivilla virikkeillä. Myös hyvällä ruoalla. Nyt tuo ruokatarina omegoineen rulettaa ja on jo teinienkin puheissa.

Vähemmälle ovat jääneet lepo ja sopivat virikkeet. Tämänpäiväisessä Talouselämässä aina niin mainio päätoimittajan kolumni tuo konkretiaa asiaan eli ulkoilemaan ja sienestämään vain, että aivot pysyvät kunnossa.

Tietokoneet ja jatkuvat sähköinen ärsyketulva kuriin. Mitähän lisäarvoa siitä tosiaankaan tulee maan kansantaloudelle, että väki kirjoittaa toisilleen naamakirjaviestejä aina oman egonsa vinkkelistä ja tuottaa tekstiä muille luettavaksi. On niin kovin tärkeää, että oma tuotanto saa muilta huomiota. Mutta kuinka moni ehtii enää vilkuilla ympärilleen ja kiitellä muitakin, vaikka syytä olisi?

Ehkä tästä flunssa-aallosta on ainakin se hyöty, että ihmisille jää aikaa lepuuttaa aivojaan ja ehkä miettiä muutenkin arkensa arvoja hivenen uusiksi.

Ei kai nykyihmisen arvo maapallolla voi enää olla luonnonvarojen maksimaalinen kuluttaminen. Pitäisi varmaan alkaa jo keksitä vaihtoehtoista käyttöä ostosparatiiseille, jos ne megatrendien valossa alkavat jäädä joka tapauksessa vihreän ostamisen ja kierrätyksen jalkoihin lähitulevaisuudessa. Ehkä niistä saisi yhteisöllisiä luovuuden tyyssijoja ihmisille?